please click on this advertisement..it will help us

Wednesday, July 20, 2016

Route to become Profesional Engineer

Alhamdulillah kelmarin secara sahnya menjadi prof.engineer daripada board of engineer malaysia dan juga bulan lepas dah sah jadi corporate member institute engineer malaysia (IEM). Mmg cita2 dari dulu lagi, sbb inspire dgn bos lama kt 2h consult sdn bhd.3 bos semua ir time tu (ir hazimi, ir halim dan ir lokman) pergh mmg sempoi tgk depa. truih apply time tu, tp malangnya degree tak iktiraf. last sekali 2010 brula setel kes degree iktiraf ni. Semalam rezki lagi unimap tah macam mana dapat info pasal ni, trus depa publish kt fb unimap ucap tahniah. Rasa sangatteruja dan dengan tiba2 penuh inbox dg ucapan tahniah.terima kasih semua..

ramai juga yg amik semangat ir aku ni. so aku share la kat sini cmna cara flow aku apply ir ni.
untuk makluman aku gua route no 2 cadangan daripada BEM iaitu melalui IEM Corporate member

NI cara nya hehhe...

first sekali make sure reg graduate member dengan BEM.thru website je lani. perlu cop mai nk tlg.

then apply keahlian IEM plak. klu tak mau jadi ahli pon xpa..saya apply je sbb nak dpt majalah jurutera tu, sbb dlm tu akan kluar nama2 kita hehe.

Lepas tu p la cari experience kerja..aku guna experience kerja dgn consultant n jkr dlu je.

PART 1
step 1- isi borang pi1 IEM..download dri website iem
step 2- prepare experience report
step 3- dapatkan cop ir 2 org utk step 1 n 2 tu.. sorg > 5thn experience, sorg lgi xpa.
step 4-submit ke iem complete form n report experience tu + fees rm159
(nak tgk sampel saya, pm inbox azba5@yahoo.com)

PART 2
step 5-tunggu nama kita akan dipublish dlm majalah jurutera.then wait a month
step 6-prepare technical report + form iem pi2
step 7-iem akan panggil interview

PART 3
step 8-interview day- jawab esei A  dalam 1.5 jam bab etika (pilih 1 daripada 13 tajuk, panel bagi), then jawab plak esei B bab technical 1 .5jam lagi.tajuk akan diberi panel pagi tu..
step 9- masuk mengadap panel interview 2 jam..2 panel. make sure pakai smart, report kemas.soalan based on report tu je..
step 10- tunggu result..insyaallah

PART 4
dapat je cert MIEM, terus p apply ir kat BEM. 
step 11- isi form application profesional engineer (make sure time ni kita dah cukup 3 tahun dri tarikh reg BEM)
step 12- compile sijil course BEM ( 60 point pdp) tp dgr kata skrg ni dah xpyh pulak
step 13-prepare surat pengesah kerja ( contoh dlm website bem ada)
step 14- submit to bem bayr rm350, pastu dalam sebulan boleh check directory bem nama kita ada ka blum.
step 15- tunggu sijil dari BEM..pastu dapat no PE kita, bulehla p buat cop..lani bentuk hexagon je.
step 16- prepare utk COMPETENT plak..aku sangkut kt sini lagi hehhe..


ok good luck kwn2. apa2 contoh nak tgk pm mai..kita share je. 

Read more »

Tuesday, July 19, 2016

Alhamdulillah, harini dah boleh tolong kawan2 yang nak apply jadi profesional engineer. Jadi proposer/seconder pon ok dah kan. Memudahkan urusan orang kan satu benda baik kan.. so sapa2 yang nak apply jadi ir tu buleh la kita nak share cara2 nya. bia malaysia ni ramai jurutera profesional baru best..good luck
Read more »

Monday, July 18, 2016

Alhamdulillah..

Sekian lama, mencari password kini dpat semula..lega btui rasanya..dah berapa tahun tinggai ni..lepas ni bleh nak kongsi ballik..
Read more »

Monday, August 15, 2011

Al -Quran Flash


Sempena dengan bulan ramadan ni. Kita amatlah digalakan menambah amalan bagi mendapat puasa yg terbaik. Antara amalan terbaik adalah dengan membaca Al-Quran. Biasanya kita akan membuka kita al-quran dan baca dengan baik.Di sini saya share Al-Quran bentuk flash yg banyak membantu kita untuk membaca al-quran.salah satu kelebihan adalah, kita boleh buat penanda dengan click bookmark saaj, pastu nak cri surah2 pun senang, sama jugak nak carik juzuk2 pon sennag...........http://www.quranflash.com/en/quranflash.html
Read more »

Tuesday, May 3, 2011

Internet download manager 6.05





hmm ni brg baik ni..IDM v6.05 siap dgn crack lagi..nak crack pon senang ja. sekali click je terus siap..layan tol..amik la aku share nih..untuk sesapa yg tak tau apa tu IDM ..benda ni software untuk bagi download lebih laju..dia function automatic bila kita donload apa2 kat internet..so xpayah buang masa lama sgt nk tunggu siap..


click link ni untuk download....idm zd 6.05
Read more »

Friday, February 18, 2011

Crack window 7,,,


Hmm alright..akhiny aku berjaya jugak crack window 7 nih..maybe ampa pun bes jdi jgk nnt.symtom dia mula2 akan kuar notification ckp window not genine...pastu klu dibiarkan wallpaper akan jdi hitam terus..tapi still bulleh guna pc tu..then kerap la notification tu kuar..then tiap2 kali starting window dia akan kuar ayat bitau window xori and suh register...bengang arr..klu registr free ok gak..ni kena beriban tu...so klu ampa ada masalah cm pc aku follow la step kt bawah nih..

1. downlod software ni.........window seven loader
2. pastu extract la dulu..sbb aku zip file tuh hihi
3. run file w7lxe.exe
4.siap akan nmpk mcm nih (gmbr dibwh)
5.pastu tunggu la sat..sbb dia tgh setting utk window tuh..refer coundown timer tu..
6.pastu restart
7.time mula dia akan gelap sat..jgn risau...tunggu sat..
8.pastu kuarla window 7 yg dh jd ori heheheh...

9.klu nak tukar logo window 7 pun buleh, masa dok tunggu coundown tu,click kt dvance mode pastu usik2 la mana yg mau..serail number, logo yg kita nk set ...

10..enjoy..
Read more »

Thursday, February 17, 2011

jommm dengar radio malaysia


hmm sunyila klu xdgr info2 or muzik kn. ok sambil buat keja baik kita layan radio yg ada kt malaysia ni..ok gak leh dpt gak info kan..dan yg penting kita memastikan otak kanan kita berfungsi dengan dgr muzik2 nih..ok ni link untuk dgr radio online..means guna komputer la..xyah beli rradio hahahha. janji ada connection intenet..layannnn.era,sinar,hot .. ...radio malaysia http://www.radiomalaysia.net/index/
Read more »

Tuesday, February 8, 2011

BERCUTI...


bab bercuti semua org suka..tp klu main pegi cmtu je kopak duit ooo n mcm2 maslah..so kena smart planning la..time kepala tension2 adlah disarankan utk bercuti..bak kata doc elakan stress..so kita p la jalan2 tempat yg best2...bab tempat penginapan tu la yg guna duit bykkan..tp sbg staff goverment jgn lupa time nk check in hotel tu ckp dia please use goverment rate ye..save byk gak..tp jgn lupa bwk id lak..
klu nak save lagi..cari tempat yg sewa murah mcm kt link bwh nih...utk goverment staff je....http://peranginan.bph.gov.my/default.aspx
Read more »

Thursday, February 3, 2011

make partition on harddisk

ni aku share cara2 untuk untuk buat partition hard disk. xkirala nk bahagi harddik kita tu nk jadi berapa bahagian pon.klu dh faham concept boleh buat mcm2..sebenarnya nak senang kita kena boleh guna software partition magic mcm yg aku share kat belah kiri tu...
tapi ni cara2 klu xmau install software tu..buleh jugak..
1-click start
2-click control panel
3-click administrative tool
4-click computer management
5-click disk management
6-sekarang dh nampak kan hardisk kita tu..
7-click kt hardisk yg nk dibuat tu..
8-right click n do what to do..
9-wait until finish n succes..
Read more »

kaspesky 2011

ok..ni aku share link utk download crack antivirus kaspersky 2011 nih..antivirus ni ok gak berbanding yg len..tp 1st korg kena download dulu full software kaspersky 2011 kt www.download .com ..then bila dh siap install nk crack baru guna software nih...

click to download crack kav2011
Read more »

My Schedule

 
Powered by Blogger
google-site-verification: googlea1418796a28d57b6.html